Afgeronde weekopdrachten

Weekopdracht 15:

De 100 dagen zijn voorbij! Hoe ga jij door na 100-100-100 en aan wie geef jij het stokje door?
Weekopdracht 14:

Van welke verpakking neem je definitief afscheid?


Deze week stond in het teken van afscheid nemen. Vooral van bepaalde verpakkingen. Mooi om te zien dat we afvalvrij zo normaal zijn gaan vinden dat we zelfs op de kleinste dingen letten en leverancie...


Deze week stond in het teken van afscheid nemen. Vooral van bepaalde verpakkingen.

Mooi om te zien dat we afvalvrij zo normaal zijn gaan vinden dat we zelfs op de kleinste dingen letten en leveranciers durven aan te spreken op hun verpakkingsbeleid! We nemen dan ook afscheid van:

 • Onnodig veel plastic
 • Onnodig grote verpakkingen met opvulling
 • En... Last but not least: niet goed scheidbare producten (zoals theezakjes met nietjes)

Het vermijden van verpakkingen die bij het restafval moeten heeft ervoor gezorgd dat de deelnemers deze week maar 0,6 kg restafval hadden!


Weekopdracht 13:

Welke winkelier werkt al goed mee om afval te voorkomen?


Deze week stond in het teken van winkeliers die meehelpen om het restafval te verminderen. En dat blijken er, gelukkig, al aardig wat te zijn! Vooral lokale ondernemers en op de markt wordt er hard aa...


Deze week stond in het teken van winkeliers die meehelpen om het restafval te verminderen. En dat blijken er, gelukkig, al aardig wat te zijn! Vooral lokale ondernemers en op de markt wordt er hard aan gewerkt. Maar ook sommige ketens dragen hun steentje bij. De meest voorkomende acties:

 • Bij invoering van het betaalde plastic tasje een gratis shopper uitdelen
 • Aankopen in papier verpakken of alleen bij grotere hoeveelheden een papieren tas meegeven
 • Recyclebare tasjes of een statiegeld tasje
 • Producten onverpakt verkopen, zoals koffiebonen in een eigen bakje kunnen doen

Maar ook onze producten worden al gerecycled. Er zijn bijvoorbeeld kledingwinkels die oude kleding inzamelen voor 2e hands verkoop of recycling.


Weekopdracht 12:

Hoe afvalvrij is jouw huisdier?


Deze week stond in het teken van onze geliefde huisdieren. De meeste mensen in Nederland hebben een kat, hond, knaagdier of gevogelte. Zij produceren ook afval. Toch? Veel deelnemers waren eerder al ...


Deze week stond in het teken van onze geliefde huisdieren. De meeste mensen in Nederland hebben een kat, hond, knaagdier of gevogelte. Zij produceren ook afval. Toch?

Veel deelnemers waren eerder al gewisseld van bijvoorbeeld kattenbakgrit naar biologisch afbreekbare korrels. Ook hebben we deze week geheel restafvalvrije kippen langs zien komen! De grote uitdaging die nog rest is het kattenvoer. De verpakkingen daarvan moeten bijna altijd bij het restafval.


Weekopdracht 11:

Wat geef jij deze week een tweede leven?


Deze week stond in het teken van een 2e leven voor jouw gebruikte spullen. En we blijken nog best veel te hebben wat prima een 2e leven kan krijgen. De meest voorkomende producten en waar ze een 2e le...


Deze week stond in het teken van een 2e leven voor jouw gebruikte spullen. En we blijken nog best veel te hebben wat prima een 2e leven kan krijgen. De meest voorkomende producten en waar ze een 2e leven krijgen?

 • Kleding & schoenen => kringloop, textielcontainer of winkels die kleding innemen (en soms weer als vintage lijn in omloop)
 • Schalen
 • Bloempotten en aardewerk => kringloop
 • Keukengerei => kinderen
 • Boekenruil
 • Meubels => kinderen
 • Kinderzitje van de auto => kringloop

Maar we geven zelf ook dingen een 2e leven bij ons thuis. Zoals:

 • Het opknappen van oude binnendeuren
 • Tuingereedschap 2e hands aanschaffen


Weekopdracht 10:

Hoeveel kapotte en oude elektrische apparaten vind je in jouw huishouden?


Deze week keken we verder dan het dagelijkse afval en betrokken we een bijzonder waardevolle afvalstroom in de weekopdracht: elektrische apparaten. De deelnemers hebben gezocht naar hoeveel oude elekt...


Deze week keken we verder dan het dagelijkse afval en betrokken we een bijzonder waardevolle afvalstroom in de weekopdracht: elektrische apparaten. De deelnemers hebben gezocht naar hoeveel oude elektrische apparaten er in hun huishouden verstopt waren.

Gemiddeld hadden de deelnemers 7 ongebruikte of oude elektrische apparaten in huis. Deels waren dit al tweedehands apparaten die ooit gekregen zijn en bewaard worden om later weer te gebruiken. Maar het grootste deel lag eigenlijk te wachten om te worden weggebracht naar de kringloop of naar Meerlanden om te laten recyclen.

De meest voorkomende apparaten:

 • Oude mobieltjes
 • Computer schermen
 • Video apparatuur

Weekopdracht 9:

Hoe afvalvrij ben jij buiten de deur?


Deze week stond in het teken van restafval-vrij naar buiten gaan. Op je werk, op school, of gewoon tijdens een dagje weg. Het restafval dat buiten de deur ontstaat wisselt. Op dagjes weg blijft het b...


Deze week stond in het teken van restafval-vrij naar buiten gaan. Op je werk, op school, of gewoon tijdens een dagje weg.

Het restafval dat buiten de deur ontstaat wisselt. Op dagjes weg blijft het beperkt tot plastic afval of zelfs helemaal niets (zoals op de foto).
Op het werk of op school valt er nog wel winst te behalen. Een aantal deelnemers heeft leuke initiatieven gestart of acties ondernomen om ook daar het restafval te verminderen. Denk hierbij aan:

 • Tijdens het boodschappen doen meer afval bij de leverancier achter laten
 • Scherper letten op afvalscheiding bij evenementen die door het werk georganiseerd worden
 • Het opzetten van een werkgroep duurzaamheid (ook al komt het nog niet van de grond, een mooi initiatief)

Maar ook thuis gaat het de goede kant op met het restafval. Deze week was er gemiddeld maar 0,4 kg restafval!


Weekopdracht 8:

Wat zit er nog in jouw restafval?


Deze week was halverwege de 100 dagen. Tijd voor een tussenstand dus.Er zat deze week nog maar een halve kilo in het restafval! De meest voorkomende dingen waren: - (katten)haar - snackverpakkingen...


Deze week was halverwege de 100 dagen. Tijd voor een tussenstand dus.
Er zat deze week nog maar een halve kilo in het restafval! De meest voorkomende dingen waren:

 • (katten)haar
 • snackverpakkingen (drop, chips, nootjes)
 • aluminiumfolie (dit mag bij het PMD)
 • folie van crème fraîche/boter
 • dameshygiëne
 • gebruikt keukenpapier/zakdoekjes/wattenschijfjes
 • gemixt verpakkingsmateriaal (van koffie, aardappelpuree, kattenvoer, papier met plastic coating)
 • bakpapier
 • stiften
 • spijkerbroek (deze mag bij het textiel, ook als de broek helemaal stuk is)
 • kaaskorsten
 • waxinelichtjes (mogen bij het PMD)

Weekopdracht 7:

Hoe kunnen we groente- en fruitafval beter scheiden?


Het thema van deze week was GFT nog beter scheiden. Ook bij GFT scheiden jullie het liefst waar het afval ontstaat. De meeste van jullie hebben dan ook een bakje op het aanrecht staan. Met zomerse te...


Het thema van deze week was GFT nog beter scheiden. Ook bij GFT scheiden jullie het liefst waar het afval ontstaat. De meeste van jullie hebben dan ook een bakje op het aanrecht staan.

Met zomerse temperaturen is de kans op stank en maden groter wat het lastig maakt om GFT te blijven scheiden. Een GFT-bakje met geurfilter biedt hier deels een oplossing voor. Tegen maden helpt het om:

 • de container of het GFT-bakje niet in de volle zon te zetten.
 • de deksel op een kiertje te laten waardoor het minder snel rot.
 • de container of het GFT-bakje regelmatig schoon te maken. Dit kan door een bedrijf worden gedaan, maar kunt u ook zelf doen met een handwasborstel en water met azijn.
 • een krant onderin de kliko helpt om de bodem schoon te houden.
 • veel gehoorde tips zijn ook om een zakje mottenballen, een tak klimop (Hedera) of lavendel in de container te hangen of te leggen. Klimop is giftig voor maden en ze houden niet van de geur van lavendel en gaan hier aan dood.
 • ook zijn er biologisch afbreekbare zakjes waar je vlees of vis in kan doen (een krant werkt ook). Hierdoor kan de vlieg niet bij het vlees om er eitjes in te leggen.

Weekopdracht 6:

Hoe reageert jouw omgeving op je deelname aan 100-100-100?


Deze week stond in het teken van het inspireren van onze omgeving. Hoe reageren zij en hoe inspireren wij? Alleen al over afval scheiding praten lijkt te helpen. De meeste mense reageren positief. Er...


Deze week stond in het teken van het inspireren van onze omgeving. Hoe reageren zij en hoe inspireren wij?

Alleen al over afval scheiding praten lijkt te helpen. De meeste mense reageren positief. Er wordt ook op het werk en bij renovaties aandacht aan gegeven. Waar ouderen vooral tegen praktische problemen aan lopen, lijkt het voor jongeren al heel vanzelfsprekend dat afval gescheiden wordt. We passen wel op voor het 'o, daar heb je hen weer' effect, want dat werkt alleen maar tegen.

Op deze manier weten we met elkaar het bewustzijn mooi te verspreiden.


Weekopdracht 5:

Welke voedselproducten heb jij nog in de kast liggen?


Met elkaar hebben wij deze week een duik genomen in de voorraadkast en keukenkastjes voor het verzamelen van ‘lastige’ producten. Deze week was de vraag aan jullie een lijstje te maken met voedselpro...


Met elkaar hebben wij deze week een duik genomen in de voorraadkast en keukenkastjes voor het verzamelen van ‘lastige’ producten.

Deze week was de vraag aan jullie een lijstje te maken met voedselproducten die in je huis liggen te verstoffen.

Dat blijken dan vooral lang houdbare producten die alleen in grotere verpakkingen te koop zijn, restjes saus, te enthousiast ingeslagen producten en 'je weet nooit wanneer dit handig is' producten.

Succes met de volgende weekopdracht, en vergeten jullie het wegen niet?


Weekopdracht 4:

Wie heeft de beste tip om afval te voorkomen?


Afgelopen week hebben we onze beste tips om afval te verminderen gedeeld. Bedankt voor de leuke reacties! Hieruit bleek dat al veel van ons goed bezig zijn met afvalvermindering. De mensen die wekelij...


Afgelopen week hebben we onze beste tips om afval te verminderen gedeeld. Bedankt voor de leuke reacties! Hieruit bleek dat al veel van ons goed bezig zijn met afvalvermindering. De mensen die wekelijks hun restafval invullen in de afvalmeter komen op gemiddeld 1,6 kg.

Vaker terugkerende tips:

 • Boodschappen doen bij lokale initiatieven/winkels
 • In de supermarkt kiezen voor onverpakte producten (waar mogelijk)
 • Stimuleren van afvalscheiding bij inwoners die niet meedoen aan 100-100-100

Deze laatste gaan wij als gemeente zeker mee aan de slag.


Weekopdracht 3:

Maak een foto van jouw afval als je een warme maaltijd hebt gemaakt


Deze week hebben we ons afval na een warme maaltijd op de foto gezet. Een afvalvrije maaltijd maken leek best wel een kunst. Maar het leek jullie erg mee te vallen. Het meeste wat er overbleef kon wor...


Deze week hebben we ons afval na een warme maaltijd op de foto gezet. Een afvalvrije maaltijd maken leek best wel een kunst. Maar het leek jullie erg mee te vallen. Het meeste wat er overbleef kon worden gescheiden en dus weer als grondstof gebruikt. Er waren slchts 3 items die bij het restafval moesten! Plastic en glas lijken niet te vermijden tijdens het koken. Gelukkig kunnen we die materialen weer als grondstof gebruiken.

Het resultaat:

 • Veel mensen hebben voor het eerst afvalvrije boodschappen gehaald!
 • Deze week was ons restafval gemiddeld 1,1 kg per huishouden.


Weekopdracht 2:

Hoeveel verpakkingen open jij op 1 dag?


Deze week vroegen we om het aantal verpakkingen te tellen dat je op één dag in je huishouden opent. Hieronder de statistieken op een rijtje: - In totaal zijn er 160 verpakkingen geopend - Gemiddeld...


Deze week vroegen we om het aantal verpakkingen te tellen dat je op één dag in je huishouden opent. Hieronder de statistieken op een rijtje:

 • In totaal zijn er 160 verpakkingen geopend
 • Gemiddeld zijn dit er 12 per persoon
 • Het hoogste aantal verpakkingen op 1 dag was 17

De paasdagen en terugkomst van vakanties zorgden bij sommige deelnemers voor extra verpakkingen, dus het gemiddelde is wellicht iets hoger dan in een normale week. Dat geeft niet, want uit de reacties bleek dat de opdracht veel nieuwe inzichten opleverde over waar en wanneer het meeste afval ontstaat.

Coby: "Grote invloed blijkt te hebben of en hoe je kookt. Een kliekjes maaltijd resulteerde in weinig nieuwe verpakkingen. Iets speciaals met veel gerechtjes levert veel aangebroken verpakkingen."

Eric: "Op zaterdag maakte ik maar liefst zeventien verpakkingen open na het doen van boodschappen voor een nieuwe week."


Weekopdracht 1:

Hoe heb jij jouw afval thuis georganiseerd?


Prullenbakken worden zo geplaatst dat het afval zo snel en makkelijk mogelijk op de juiste plek terecht komt. Het zal je misschien niet verbazen, maar de prullenbakken staan dan ook vooral in de keuke...


Prullenbakken worden zo geplaatst dat het afval zo snel en makkelijk mogelijk op de juiste plek terecht komt. Het zal je misschien niet verbazen, maar de prullenbakken staan dan ook vooral in de keuken. Etensresten, snijafval en verpakkingen willen we snel in de juiste bak weggooien.

Wat ons nog meer opviel: als er nog geen weggooiplek was voor een afvalstroom, dan werd er meteen een oplossing voor bedacht. Bijna alle deelnemers hebben bakjes, tasjes, kratten of andere manieren om grondstoffen te scheiden. Alles om het afval scheiden zo makkelijk mogelijk te maken. Heel goed! Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?